
Στην περίπτωση μετατροπής επιχείρησης υπάρχει υπαγωγή στα κίνητρα του ν. 4935/22;
Σκοπός του ν. 4935/2022 είναι η παροχή φορολογικών κινήτρων στις εταιρείες που δημιουργούνται με μετασχηματισμούς, όπως συγχωνεύσεις, διασπάσεις/μετατροπές και εισφορά ατομικής επιχείρησης σε υφιστάμενη ή νέα εταιρεία, έτσι ώστε να προωθήσει την καινοτομία και την υγιή ανταγωνιστικότητα.
Οι διατάξεις του νόμου εφαρμόζονται σε όλες τις μορφές εταιρικών μετασχηματισμών που προβλέπονται στο άρθρο 1 του ν. 4601/2019, ήτοι συγχώνευση, διάσπαση και μετατροπή. Περαιτέρω, πεδίο εφαρμογής του νόμου ήταν και ειδικότεροι μετασχηματισμοί που προβλέπονταν σε αναπτυξιακούς και φορολογικούς νόμους, όπως το ν.δ. 1297/1972, ο ν. 2166/1993 και ο ν. 4172/2013, οι οποίοι έχουν πλέον καταργηθεί.
Στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχείρησης, παρέχεται στη νέα εταιρεία το κίνητρο της απαλλαγής (άρθρο 3 του νόμου) από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν, με βάση τη φορολογική νομοθεσία, κατά ποσοστό 30%, υπό τις αναλυτικά αναφερόμενες στο νόμο προϋποθέσεις.
Στο άρθρο 2 του νόμου, ως «νέα εταιρεία» ορίζεται η «εταιρεία που προκύπτει από οποιασδήποτε μορφής μετασχηματισμό επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών μετασχηματισμών του ν. 4601/2019 (Α’ 44) και της εισφοράς ατομικής επιχείρησης σε οποιασδήποτε μορφής υφιστάμενη ή νέα εταιρεία.» Από τη χρήση του πληθυντικού αριθμού (επιχειρήσεων) προκύπτει ότι στις ρυθμίσεις του νόμου για τις «νέες εταιρείες» υπάγονται εταιρικοί μετασχηματισμοί, στους οποίους συμμετέχουν τουλάχιστον δύο (2) επιχειρήσεις. Πέραν της γραμματικής ερμηνείας της διάταξης «….των μετασχηματιζόμενων εταιρειών ….λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη τριετία, είναι τουλάχιστον ίσος με ποσοστό 150% του κύκλου εργασιών της εταιρείας…, με τον μεγαλύτερο μεταξύ των μετασχηματιζόμενων εταιρειών» και η συστηματική ερμηνεία της, καταδεικνύει ότι αυτή αναφέρεται σε περισσότερες της μιας μετασχηματιζόμενες επιχειρήσεις. Η μελέτη δε των πρακτικών συζήτησης του νομοσχεδίου, της έκθεσης της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής αλλά και της ανάλυσης συνεπειών ρύθμισης του νόμου δεν υποδεικνύει διαφορετική ερμηνεία.
Επομένως, η απάντηση στο ερώτημα είναι ότι η περίπτωση μετασχηματισμού μίας μόνο επιχείρησης δεν υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4935/22.